Rietonderhoud


Home     Contact     Leerlingen     Leerkrachten     Bibliotheek


Jullie hebben het vast wel al eens ondervonden, hoe vervelend een riet kan zijn als het echt niet wil spelen! Op deze pagina vind je enkele tips om dit te vermijden en om langer plezier te beleven aan je rieten!

 

  • Controleer of er lucht ontsnapt langs de zijkanten van het riet. Blaas daarvoor op het rietje terwijl je de onderkant (de kant van de kurk) met je vinger dichthoudt. Hoor je een zacht, sissend geluid? Zo ja, doe er een stukje plastiek huishoudfolie rond. Vraag je ouders om er een stukje (van zo'n centimeter breed) af te snijden. Leg het begin rond je rietje en wikkel het plastiekje er verder rond.

 

  • Valt je rietje dicht? Als er nog geen ijzerdraadje rond zit, doe er dan eentje rond. Je meester of juf toont het je wel eens voor. Als er wel eentje rond zit, schuif het dan zo veel mogelijk naar de punt van het riet. Masseer zachtjes & voorzichtig (!!! Pas op voor barstende rieten !!!) de zijkanten van het riet.

 

  • Af en toe maak je best eens de binnenkant van je rietje schoon. Dit kun je doen door de punt van het riet met je vingers dicht te duwen en het omgekeerd onder een fijn waterstraaltje te houden, totdat het riet helemaal gevuld is met water. Blaas het water er krachtig uit (laat dan wel de punt van het riet terug los!).
    Je kan het ook nog op een andere manier. Koop een pakje fijne "pijpenstokers" (verkrijgbaar in knutselwinkels of bij tabakwinkels). Snij er met een kleine kniptang een stuk af van zo'n 10 15 cm. Dompel een van de uiteinden in een klein beetje water en steek dit in het riet, altijd langs de kant van de kurk. Duw de pijpenstoker voorzichtig door tot hij er langsboven terug uitkomt en trek hem dan voorzichtig verder. Je zal versteld staan hoeveel vuiligheid een riet vasthoudt!